DESPRE BANI ȘI NU NUMAI: 3+1 BENEFICII ALE SPAȚIILOR VERZI ÎN PROIECTELE INDUSTRIALE

E una dintre temele care ne animă cel mai tare în discuțiile noastre de zi cu zi: ce facem cu verdele? Cum îl aducem mai aproape de noi, cum protejăm natura și cum o integrăm în viața noastră de zi cu zi? Nu doar în timpul liber – care e tot mai puțin – ci și în viața noastră profesională. 

Poate ați observat că tot mai mulți tineri (și nu doar ei) aleg să se mute la țară, în orașe mici sau să-și construiască o casă la periferia orașului. Pe măsură ce orașele se dezvoltă din ce în ce mai mult, aglomerația și betoanele încep să pună o presiune pe noi și ne dorim tot mai tare liniște, natură, verde. 

E o tendință naturală și normală, mai ales că acum, în vremurile pe care le trăim, avem tot mai puține contexte de stat în natură și tot mai multe ore le petrecem în clădiri sau în mașini. Spre deosebire de bunicii noștri, noi nu mai stăm la câmp 6-8 ore, ci stăm în trafic vreo 2-3 ore pe zi, apoi într-un birou alte 8-9 ore, refacem slalomul printre mașini spre casă, iar acasă înseamnă pentru cei mai mulți dintre noi o locuință într-un bloc de 4 sau 8 etaje.

Numai că munca la birou nu trebuie automat să fie opusă vieții în natură, iar proiectele industriale aduc, în ultima vreme, tot mai multe astfel de contexte în care natura vine aproape de angajați. Pentru binele, confortul, sănătatea și eficiența tuturor. În plus, asta se traduce și în costuri reduse pentru proprietarii acestor spații și în beneficii măsurabile.

Despre acest subiect am vorbit la finalul lunii martie la cea mai recentă ediție a conferinței SHARE Experts’ Meeting: Industrial, Logistics & Retail Architecture, dedicată specialiștilor în proiectarea spațiilor industriale. M-am bucurat să văd că specialiștii prezenți sunt extrem de deschiși unor astfel de abordări.

Au trecut mai bine de 10 ani de la primul proiect major de înverzire la o fabrică din Timișoara. De atunci și până azi am abordat în mod integrat spațiile verzi, cu rol practic și estetic. Cifrele sunt extrem de importante pentru noi.

Cum măsurăm și cum raportăm eficiența spațiilor verzi din proiectele industriale

  • Măsurăm cantitatea de resturi vegetale colectate ca să evaluăm eficiența procesului de întreținere a spațiilor verzi
  • Comparăm cantitatea de apă potabilă folosită și pentru a evalua economiile
  • Estimăm cantitatea de CO2 captată de spațiile verzi folosind modele care arată care e impactul asupra mediului
  • Monitorizăm temperatura și calitatea aerului în jurul spațiilor verzi, iar astfel vedem care e impactul asupra microclimatului
  • Inventariem speciile de plante și animale găsite în spațiile verzi ca să observăm care e impactul asupra biodiversității locale.

Toate sună frumos, dar de ce ar alege managerul, CEO-ul sau proprietarul unei companii să investească (și) în spații verzi? Nu are destule pe cap? E poate, cel mai mare semn de întrebare care se ridică, atunci când vorbim despre proiecte verzi industriale.

Despre beneficii: de ce să aduci natura în proiectul tău industrial

E destul de simplu. Proiectele verzi reduc semnificativ din costurile operaționale, oferă funcționare predictibilă pe termen lung, îmbunătățesc mediul de lucru și reduc amprenta de carbon. 

În fiecare proiect în care ne implicăm măsurăm eficiența, beneficiile aduse și îi pregătim pe cei care se vor ocupa de respectivul spațiu pentru ca el să fie bine întreținut pe termen lung. Mai exact, îi oferim beneficiarului informații clare legate de ce nevoi are acel spațiu în următorii 10 ani. Ce soluții optime se pot aplica și cum se poate face mentenanța astfel încât să obțină maximum de beneficiu cu minimum de costuri și de efort.

Credem că educația în acest domeniu e esențială, iar încet-încet se fac pași în acest sens. Totuși, mai e mult de lucru, iar noi suntem aici, pe baricade pentru că suntem de părere că the future is green.Dacă cauți soluții de înverzire pentru fațade, terase, acoperișuri, plante de interior, parcuri sau alte tipuri de spații verzi, trimite-ne un mesaj pe adresa de email office@simacek.ro, iar noi venim cu un plan și cu soluții potrivite pentru nevoile tale.